Zelf doen, of is graszoden laten aanleggen toch slimmer?
Heeft u groene vingers, beschikking over het juiste tuingereedschap en heeft u het ervoor over de hele zaterdag op te offeren voor een stevige klus? Ja, dan kunt u dus de graszoden zelf leggen.

Bedenk wel dat het goed leggen van graszoden cruciaal is voor het strak aanleggen van een gazon. Als een gazon niet egaal is gelegd, dan kijkt u daar nog jaren tegenaan.

Tips voor het leggen van graszoden

Graag helpen wij u op weg om uw graszoden te leggen.

 1. Wanneer graszoden leggen?
  Een vraag die wij vaak te horen krijgen luid: wanneer kan ik graszoden leggen? U kunt uw graszode leggen in ieder seizoen, zowel bij koud als bij warm weer. Alleen bij sneeuw en vorst is het beter te wachten. Sneeuwt of vriest het nadat u graszoden heeft gelegd, dan is dat geen probleem. Onze ervaring is dat de graszoden wel bevriezen, maar niet afsterven. Boven de 5℃ groeien de graszodenwortels intussen gewoon verder de bodem van uw tuin in.

Daarbij geven wij altijd de tip: Zodra u uw graszoden hebt ontvangen, leg deze dan binnen 24 uur aan.

 1. Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen
  Start met het omspitten van de ondergrond. Eventuele oude graszoden verwijdert u uit de tuin, of spit u onder. Maak bij een nieuw aangelegd gazon de ondergrond in uw tuin minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen.

Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat u de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert u de ondergrond met een hark.

 1. Graszoden uitrollen
  De ondergrond mag tijdens het leggen en het uitrollen van graszoden iets vochtig zijn, maar niet nat. Door de natte ondergrond in uw tuin zullen de graszoden slecht ‘aanslaan’. Wanneer u de graszoden vervolgens uitrolt, legt u de zoden strak tegen elkaar aan. Ligt een graszode ongelijk? Gaat u dan niet met een spade op de zode slaan of erop stampen. Beter is om de graszode op te tillen en door het verwijderen of toevoegen van grond een gelijk niveau te bereiken.

Om uitdroging van uw gazon in uw tuin verder tegen te gaan, legt u bij zeer warm weer een schep grond op de buitenste rand van de zoden.

 1. Graszoden aanrollen en sproeien
  Stevig aanrollen of -kloppen is de manier om de graszoden goed ‘contact’ te laten maken met de ondergrond. Na het leggen van de graszoden, gaat u vervolgens direct sproeien. Om te controleren of u voldoende heeft gesproeid, tilt u de zode even op en voelt u of de ondergrond nat is. Wij adviseren derhalve ook het hele gazon weer te sproeien als de zoden droog aanvoelen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends.

Let er ook op dat uw gazon ’s nachts niet vochtig is. Hiermee loopt u namelijk het risico dat er later paddestoelenperkjes ontstaan.

 1. Graszoden maaien
  Na het aanleggen, kunt u meteen het gazon maaien als u het te lang vindt. Maai het de eerste niet te kort, laat het gras minimaal 4,5 cm lang.

Succes! Lees verder op pagina 1

Vond je dit nu een leuke blog? Lees dan gerust eens verder! Over bijvoorbeeld Hoe je een eigen tuinhuis bouwt, Hoe je een eettafel met een bank combineert of hoe je je studentenkamer goed inricht!

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!