Het leukste onderdeel van verhuizen is om je nieuwe plekje helemaal opnieuw in te richten. Dit geldt natuurlijk ook voor als je naar je studentenkamer verhuist, maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Het inrichten van een nieuwe woning is vaak al lastig en het wordt vaak nog lastiger als je maar een paar vierkante meters hebt in je studentenkamer. In dit artikel geven we je een uitgebreid aanbod aan tips, inspiratie en ideeën over hoe je het beste je studentenkamer kunt inrichten.

Praktische inrichting van je studentenkamer

Je tijd als student wordt door veel mensen ervaren als de gaafste tijd van hun leven. Maar voordat je aan je studie en zo op zijn tijd een feestje kan beginnen moet je wel eerst je studentenkamer inrichten. Alle spullen die je eerst op je kamer had staan, en nog veel meer, moeten allemaal gaan passen op jouw kamer. Daarom is het belangrijk om van te voren een schets te maken over hoe jij jouw kamer het beste kunt inrichten. Een kleine simpele schets met daarin maten over hoe groot en breed je kamer is doet vaak al wonderen. Het is daarbij natuurlijk ook belangrijk om te meten hoe groot je grootste meubels zoals bed, kast en tafel zijn. Je kunt nu gaan schuiven met je meubels zodat je als je later je studentenkamer gaat inrichten dat je alles in een keer neer kunt zetten. Dat scheelt weer een heleboel gedoe op verhuisdag!

In een studentenkamer is het ook praktisch om meubels te gebruiken die meerdere functies hebben. Handige tips zijn:

  • Een bureau gebruiken om aan te eten en om je huiswerk te maken.
  • Kapstophaakjes aan de zijkant van kasten
  • Lades onder je bed voor extra opslagruimte
  • Om echt ruimte te besparen kun je ook een slaapbank kopen
  • Gebruik uitklapbare stoelen of krukken

Het voordeel van een slaapbank is dat je hem overdag kunt gebruiken om op te zitten als je vrienden over de vloer hebt. En s ’avonds heb je met slechts een paar aanpassingen je bed klaar staan. Verder zijn de uitklapbare stoelen en krukken gemakkelijk weer op te bergen zodat je zo min mogelijk moeite hoeft om je kamer een beetje netjes te houden. De handige en praktische tips geven we je alvast mee en daarmee heb je alvast de eerste stap gezet om jouw studentenkamer in te richten.

Opbergruimte, waar moet ik al mijn spullen laten?

In een kleinere ruimte zoals in een studentenhuis is het essentieel om goede en voldoende opbergruimte te hebben. Je moet zo efficiënt mogelijk denken. Een handige manier om al je rommelige spullen weg te werken is om in een gedeelte van je kamer een gordijn te hangen, waar je al je spullen achter kunt zetten. Let wel op dat je kamer hierdoor heel erg klein kan ogen dus het beter als je een transparant gordijn gebruikt. Wanneer je de spullen nodig hebt zet je gewoon het gordijn open en als er mensen langs komen schuif je het gordijntje dicht zodat je kamer er weer netjes uitziet. Als je een waterkoker of een klein koelkastje op je kamer wilt kun je de gedeelte ook op deze manier afschermen. Dat ziet er toch wat gezelliger uit als je vrienden of kamergenoten op bezoek komen.

Een ander plek om je spullen neer te zetten is onder je bed. Je bed neemt vaak het meeste plek in beslag en onder je bed is hierdoor een grote ruimte die onbenut blijft. Naast spullen die je zelf gebruikt heb je ook zat spullen die meerdere keren per week gebruikt. Deze spullen, zoals schoolboeken, kun je plaatsen op gemonteerde planken. Het beste voor het aanzicht van je studentkamer is ook weer om je planken wel netjes te houden. En wil jij nou graag net dat stapje extra doen om je studentkamer in te richten? Decoreer je planken dan met een kaarsje of een accessoire waardoor je kamer een stuk gezelliger wordt.

Wat voor bed moet ik voor mijn studentenkamer kiezen?

Je bed gaat waarschijnlijk het grootste gedeelte van je kamer in beslag nemen. Eén van de beste ideeën in een studentenkamer is door in de hoogte te werken door middel van een hoogslaper. Je bespaart op deze manier heel veel ruimte in je kamer en je krijgt de mogelijkheid om onder je bed een hele aparte hoek te creëren. Om nog een extra gezellig hoekje te creëren in je studentenkamer kun je onder je hoogslaper een bureau of bank plaatsen. Let er wel op tijdens het inrichten van je studentkamer dat je plafond hoog genoeg is dat er wel een hoogslaper goed onder past. Heb je nou niet zoveel ruimte of een lager plafond in je kamer? Dan zijn er natuurlijk nog genoeg andere opties.

Als je kiest voor een lager bed kun je beslissen om je bed voor meerdere doeleinde te gebruiken. Door op je bed een mooi deken, sprei of extra kussens te leggen kan je bed ook overdag gebruikt worden als extra zitplek. Met de kussens en de sprei kun je ook een gezellig hoekje creëren in de stijl van je kamer. Als je ervoor kiest om een normaal bed te gebruiken in plaats van een hoogslaper kun je het beste kiezen voor een laag bed en lage meubels. Door lage meubels te gebruiken gaat je kamer er minder vol uitzien en ziet het eruit alsof je meer ruimte over hebt.

Goedkoop al je meubels verzamelen

Als student heb je natuurlijk niet zo veel geld en ome DUO geeft helaas niet genoeg geld om een volledig nieuw interieur te kunnen kopen. Je studentenkamer inrichten kun je zo duur maken als je zelf wil, maar wij geven je een aantal tips hoe je met ieder budget je studentenkamer toch leuk kon inrichten. De eerste tip is de meest logische en dat is om tweedehands webshops af te speuren. Nederland heeft er een handje van om de zoveel jaar hun complete interieur te vervangen en hartstikke goede meubels worden voor een habbekrats aangeboden. Let wel even op dat je van iemand betrouwbaars koopt en dat je de producten eerst altijd zelf bekijkt voordat je je zuurverdiende geld overmaakt.

De tweede tip is om naar een tweedehands/ kringloopwinkel te gaan. Ja sommigen mensen doen nog wel eens hun aankopen in de winkel. Nederland dropt massaal hun oude meubelen met de gedachte dat ze er dan vanaf zijn. Daar zitten vaak nog hartstikke leuke en goede meubels bij die jij als student goed kan gebruiken. In een tweedehands winkel kun je in één keer vaak al meerdere benodigde meubels bij elkaar verzamelen. Daarnaast heb je ook het voordeel dat je alle meubels kunt zien en voelen zodat je niet een spreekwoordelijke kat in de zak koopt.

De derde tip is om eens goed na te denken welke meubels je allemaal nieuw nodig hebt. Want ga je full time op je studentenkamer wonen of blijf je nog wel eens slapen bij je ouders. Als je alleen slaapt in je studentenkamer kun je er voor kiezen om al je meubels vanuit je eigen kamer mee te nemen naar je nieuwe kamer. Dat scheelt een hoop geld! Mocht je nog op beide locaties willen slapen dan moet je gaan afwegen waar je wat gaat plaatsen en wat het meeste handige is.

De vierde en laatste tip om je studentenkamer zo goedkoop mogelijk in te richten is ook meteen de oudste tip van het boekje. Vraag aan familie, vrienden, collega’s en buren. Je wilt niet eens weten wat mensen nog allemaal in hun zolder of kelder hebben staan. Voor slechts een kleine vergoeding of misschien wel helemaal gratis heb je toch al weer mooie spullen zoals borden, bestek en stofzuiger bij elkaar verzameld. Als tegenprestatie nodig je ze dan wel uit voor je housewarming?

Hoe kun je het beste je studentenkamer inrichten?

We hebben het al even kort gehad over de inrichting van je kamer door bijvoorbeeld een hoogslaper te gebruiken en zo ruimte te besparen. Vaak heb je maar een kamer in een studentenhuis en daarom is het lastig om alles wat je nodig hebt in je kamer te krijgen. Je wilt graag een plek waar je gezellig met je vrienden kan zitten, maar dit kan zomaar ook de plek zijn waar je slaapt. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je een afschermwand gebruikt. De scheidingswand kan bijvoorbeeld een gordijn, boekenkast of een open vakjeskast zijn, waardoor je bijna twee ruimtes creëert. Probeer met je scheidingswand wel om geen massieve scheidingswand te gebruiken, maar elementen te gebruiken waar je doorheen kijkt. Op deze manier voorkom je dat je de kamer kleiner maakt dan de studentenkamer daadwerkelijk is. Dit is zonde aangezien je immers al een kleine ruimte hebt. Dit is een goede optie als je genoeg ruimte in je kamer hebt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een te kleine kamer hebt om een scheidingswand te gebruiken. Je kan in dit geval ook overwegen om een grote spiegel in je kamer op te hangen. Spiegels reflecteren licht waardoor je kamer groter lijkt.

Gebruik een minimalistische stijl

Je hebt maar weinig ruimte in je studentenkamer en je hebt daardoor ook niet veel ruimte voor veel meubels. Probeer tijdens het inrichten van je studentenkamer om een zo minimalistische stijl te gebruiken. Je wilt natuurlijk graag dat alles netjes is en dat je genoeg opbergruimte hebt, maar houdt dit wel tot een minimum. Een minimalistische stijl houdt in dat je veel werkt met witte kleuren, houten accenten en dat je een ruimtelijke indeling maakt. Je kamer kan kleiner gaan lijken als je al de muren van je studentenkamer gaat bezetten met meubels.

Een ander onderdeel van een minimalistische stijl is dat je ook je persoonlijke spullen verminderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleren, sieraden, elektrisch apparatuur enz. Als je gaat verhuizen naar je nieuwe kamer houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder ruimte gaat hebben dan wat je nu hebt. Neem daarom alleen de spullen mee die je echt nodig denkt te hebben.

Plaats planten in je kamer

Een onderdeel dat niet mag ontbreken aan je nieuwe studentenkamer zijn planten. Dit is waarschijnlijk niet datgene waar je in eerste instantie aan denkt maar wel belangrijk is. Een plant zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de ruimte vrijkomt en een plant houdt de lucht goed schoon in je kamer. Een ander voordeel is dat je door de extra zuurstof beter gaat slapen en meer uitgerust bent. Dit is heel handig als je weer een late avond hebt gehad en de volgende dag weer vroeg uit bed moet. De laatste jaren is het creëren van een botanische sfeer ook een trend onder studenten. Naast deze voordelen ziet een plant er natuurlijk ook heel leuk uit en geeft het een lekkere geur in je kamer af. Op het moment dat je planten plaatst in je kamer heb je ook meteen je eerste accessoires binnen. Het is wel verstandig om een plant uit te kiezen die weinig verzorging nodig heeft. Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren met het drukke studentenleven dat je de plant vergeet water te geven. Er bestaan gelukkig veel soorten planten, waaronder vetplanten, die gemakkelijk te verzorgen zijn. Je hoeft dus niet perse voor een cactus te kiezen.

Welke kleuren moet ik gebruiken in mijn studentenkamer?

Het kleurgebruik is de basis bij het inrichten van een nieuwe ruimte en dus ook bij het inrichten van je studentenkamer. Een kleur kan heel bepalend zijn voor de sfeer van een huis en in een kleinere ruimte is het fijner om lichtere tinten te gebruiken. Lichtere tinten weerkaatsen namelijk het licht waardoor je ruimte groter lijkt. In deze ruimte staat vaak al helemaal vol met meubels en door het gebruiken van rustige tinten houdt je de rest rustig.

In een grote ruimte kun je gemakkelijk aanwezige en gewaagde kleuren gebruiken omdat je dan een grotere open ruimte hebt. Vaak is het zo dat verschillende kleuren passen bij verschillende ruimtes van een huis, bijvoorbeeld in de slaapkamer is het fijner om warmere kleuren te gebruiken zoals rood en grijs en in de woonkamer juist wat meer lichte en neutrale kleuren zoals wit en lichtblauw. In een studentenkamer is het echter zo dat alle kamers in een zitten, daarom is het verstandig om lichte tinten te gebruiken. Als je ervoor kiest om je studentenkamer rustig te houden kun je wel een accent kleur gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen in een leuk kussentje op de bank of een mooie sprei op je bed. Een andere tip is om de meubels en muren in dezelfde tint te schilderen, op deze manier vallen de meubels als het ware weg in de achtergrond. Wil je meer informatie bekijk dan onze andere blog welk kleurenschema het beste bij jouw woonstijl past.

Enthousiast geworden? Lees gerust verder over de interieurtrends van 2023, of hoe je de juiste ligging van je tuin bepaalt!

147 Comments

Comments are closed.

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!