Het installeren van stopcontacten kan een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste informatie kan het een koud kunstje zijn. Wij zetten alles voor jou op een rijtje zodat je alles te weten komt over het installeren van stopcontacten. We bespreken waar je ze moet installeren, waar je rekening mee moet houden bij het installeren, en hoeveel ze kosten. Dus of je nu een huiseigenaar bent of een professionele elektricien, met dit artikel schaaf je sowieso je kennis bij!

Waar stopcontacten plaatsen

We starten met de beste plekken voor het plaatsen van stopcontacten, dit is natuurlijk erg belangrijk. Zo wil je in je woonkamer niet zonder stopcontact komen te zitten. Je wilt dan dus ook stopcontacten plaatsen op verschillende strategische plaatsen in je huis. Deze omvatten:

1. In de buurt van apparaten:

Veel apparaten, zoals koelkasten, vaatwassers en drogers, moeten op een stopcontact worden aangesloten. Zorg er dus voor dat er een stopcontact in de buurt is.

Tip: Aan de hand van de tekening van een woning kun je vaak al inschatten welke ruimtes veel apparaten zullen bevatten, dat maakt het erg handig bij het bepalen van de plaatsing van de stopcontacten.

2. In gangen en hallen:

Gangen zijn vaak gebruikt om verschillende kamers in huis met elkaar te verbinden. En daarom is het belangrijk om stopcontacten langs deze gangen te plaatsen. Op die manier kun je gemakkelijk stofzuigen of een stekkerdoos gebruiken zonder helemaal terug te moeten naar het oorspronkelijke stopcontact. Dit zal op lange termijn erg veel tijd en vooral frustratie besparen.

3. In elke woonruimte

Het is altijd goed om in elke kamer een stopcontact te hebben, gewoon voor het geval je er ooit een nodig hebt. Het is beter om te veel stopcontacten te hebben dan te weinig. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenruimtes. Wij raden dan ook aan om in één keer voldoende stopcontacten te installeren, dit voorkomt later veel extra werk.

Zo, nu je de beste locaties kent voor het plaatsen van stopcontacten, gaan we verder met wat je in ieder geval moet overwegen bij het installeren van een stopcontact.

Waar moet je op letten bij het installeren van stopcontacten

Er zijn een paar factoren die je in gedachten moet houden bij het installeren van stopcontacten. Zoals wel vaker hebben wij bij Designuur.nl de drie belangrijkste op een rijtje gezet:

1. Het aantal apparaten dat moet worden aangesloten

Als je maar een paar apparaten hebt die moeten worden aangesloten, hebt je niet zo veel stopcontacten nodig als wanneer je veel apparaten hebt. Dit geldt ook voor het type van apparaten. Een apparaat zoals een wasmachine verbruikt bijvoorbeeld meer stroom dan een lamp.

Let wel op dat je het aantal elektrische apparaten per ruimte niet onderschat. Een woonkamer staat bijvoorbeeld al gauw gevuld met een televisie, stereosysteem en geluidsinstallatie, dat zijn al drie standaard gevulde stopcontacten die je zeker niet mag vergeten.

2. De beschikbare ruimte

Bij het plaatsen van stopcontacten moet je ook rekening houden met de beschikbare ruimte. Je wilt immers niet dat je stopcontacten te dicht op elkaar of te ver uit elkaar staan. Je wilt ook niet dat ze een doorn in het oog zijn, dus zorg ervoor dat ze op een onopvallende plaats staan.

3. Het gewenste design

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten stopcontacten op de markt. Je kunt dus echt kiezen welke het beste bij jou woning past. Wil je een modernere look? Kies dan voor inbouwstopcontacten. Of wil je een meer klassieke look? Kies dan voor de reguliere stopcontacten. Wist je dat er tegenwoordig ook design stopcontacten bestaan? Dit zijn stopcontacten met een premium en vaak modern design, vaak zwart van kleur zodat ze weinig opvallen!

design stopcontact plaatsen

Kosten stopcontact aanleggen of laten plaatsen

Tot slot wil je natuurlijk graag weten wat het je gaat kosten, ook dat zetten we uiteraard voor je op een rijtje!

Zelf stopcontact installeren: dit zijn de kosten

Als je zelf een stopcontact wilt installeren, kun je dit doen vanaf ongeveer € 15,- per stopcontact. Bedenk wel dat dit alleen de materiaalkosten zijn, wanneer je zelf het stopcontact gaat plaatsen kost het namelijk vooral veel van je eigen kostbare tijd. Houd hier dus zeker rekening mee.

Een stopcontact laten installeren: dit zijn de kosten

Wanneer je geen zin, tijd of kunde hebt om zelf stopcontacten te installeren kun je de hulp van een elektricien inschakelen. De kosten hiervoor variëren van € 35,- tot € 50,- per stopcontact. In deze kosten zijn uiteraard ook de nodige materiaalkosten inbegrepen.Hopelijk kun je nu aan de slag met het aanleggen van nieuwe stopcontacten in woningen! Vond je dit een leuke blog? Check dan ook Pagina 1 of onze andere blogs over de Ligging van je tuin, hoe je katten uit je tuin houdt en hoe je zelf graszoden moet leggen!

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!