Als je een tuin laten aanleggen is het handig om in de ontwerpfase goed na te denken over de stand van de zon op verschillende momenten van de dag. Hoe en wanneer wil jij je tuin gaan gebruiken? Ben je een zonaanbidder of zoek je liever de schaduw op? In deze blog ontdek je hoe je de ligging van je tuin in je voordeel kunt gebruiken!

Wat betekent een tuin op het Noorden, Zuiden, Oosten of Westen?

Het gaat hier om de windrichting waarin de achtertuin wijst van bovenaf gezien, bijvoorbeeld via Google Maps. Als je je woning opzoekt via Google Maps, is de kaart altijd op het Noorden georiënteerd. Zonder de kaart te draaien, kun je de ligging van je tuin dus afleiden aan de richting ten opzichte van het Noorden.

Welke tuin ligging heeft de meeste zon? Dat is een tuin op het Zuiden

In deze tuin komt veel zonlicht en is er weinig schaduw. Met de volgende tips gebruik je dat in je voordeel. Zo’n lichte tuin is in potentie een perfect scenario voor de groei van beplanting en gras. Kies de plantsoorten wel juist uit, niet alle beplanting kan tegen felle zon. Bomen kunnen voor natuurlijke schaduw zorgen. Daar profiteer je niet alleen zelf van, maar ook plantensoorten die gebaat zijn bij niet teveel direct zonlicht. Het vele zonlicht zal in warmere periodes voor extra verdamping zorgen. Het sproeien van gras en beplanting is dan ook essentieel in een tuin op het Zuiden. Je kunt overwegen om een beregeningsinstallatie aan te laten leggen, waardoor het sproeien automatisch gaat. Het is zeer aan te raden om bij de bouw van de woning een buitenkraan te laten plaatsen, zeker in zo’n zonnige tuin.

Sommige bestratingssoorten en kunstgras kunnen erg heet worden in de zon. Zeker met kleine kinderen die op blote voeten in de tuin lopen is het aan te raden om na te denken over de warmteopname en -afgifte van materialen. In zo’n zonnige tuin kan creëren van een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld een overkapt terras, een welkome investering zijn. Op zomerse dagen wordt het anders overal in de tuin onaangenaam heet en je verbrand dan snel. Een overkapping of veranda aan de gevel kan er ook voor zorgen dat de woning koeler blijft. Overweeg goed of dit voor jou opweegt tegen lichtverlies in de woning. Je kunt een balans zoeken door bijvoorbeeld te kiezen voor een lichtkoepel of lichtstraat.

Tuin op het Noorden, waar heb je dan toch nog de meeste zon?

Hier tref je een schaduwrijke omgeving met weinig direct zonlicht, vooral in de koudere maanden als de zon laag staat. We geven je enkele adviezen. Kies voor een niet al te hoge erfafscheiding op plekken waar zonlicht in de tuin kan vallen. Zoek ook samen met je hovenier beplanting uit die goed gedijt in de schaduw. Let er bij kleurkeuzes op dat je lichte tinten pakt, die je tuin optisch lichter laten lijken. Denk goed na over waar je terrassen situeert. Waar je in een zonnige tuin schaduw kunt creëren, kun je niet zomaar zonlicht in een schaduwtuin toveren. De avondzon bij tuinen op het Noorden valt vaak aan de Oostkant van de tuin. Wellicht is dat de beste plek voor een terras. Je kunt dit afwegen tegen een terras aan de gevel, dat dichter bij de keuken en woonkamer is gelegen.

Door schaduw heb je sneller last van groene aanslag op bestrating. De ene soort bestrating is ruwer en poreuzer dan de andere. Je kunt het probleem minimaliseren door de juiste soort tegel of steen te kiezen. Zonlicht brengt sfeer, in de zon ziet eigenlijk alles er mooier uit. Het doet idyllischer aan en wekt een vakantiegevoel op. In een schaduwtuin is het de uitdaging om ook een sfeervol beeld te creëren zonder veel zonlicht. Een doordacht en creatief 3D tuinontwerp kan daarbij helpen.

Tuin op het Westen

In deze tuin heb je vooral de namiddag- en avondzon, maar kun je ook van de ochtendzon genieten. We vertellen je hoe je je tuin optimaal inricht, afgestemd op wanneer jij de zon of schaduw wilt benutten. De zon komt pas richting het einde van de ochtend in je tuin, vooral aan de gevelzijde. Je kunt hier in vakantieperiodes en op zondagen genieten van een heerlijke brunch na het uitslapen. Wil je van de vroegere ochtendzon genieten? Situeer je terras dan aan de achterzijde van de tuin. Om ’s middags in de schaduw te zitten, maak je het terras aan de Zuidkant van je tuin. Daar heb je slagschaduw van de erfafscheiding. De avondzon kun je pakken bij de woning, waarbij de gevelmuur de warmte absorbeert en lang vasthoudt. Een natuurlijke warmtebron, waardoor je langer buiten kunt zitten, ook als het afkoelt. Zon en schaduw wisselen elkaar in deze tuin af, dus je kunt naar hartenlust combineren met planten, struiken en bomen.

Tuin op het Oosten

Als je tuin op het Oosten is gelegen, kun je vooral genieten van de ochtendzon. Heerlijk ontbijten op de late zondagochtend is dus een mogelijkheid. Een avondzonnetje vind je vooral achter in de tuin. Met de volgende tips haal je het maximale uit de ligging van je tuin. Om ’s middags in de schaduw te zitten, maak je het terras aan de Oostkant van je tuin. Daar heb je slagschaduw van de erfafscheiding. Zon en schaduw wisselen elkaar in deze tuin af, dus je kunt naar hartenlust combineren met planten, struiken en bomen. Plaats bij voorkeur geen hoge objecten voorbij het punt waar de slagschaduw van de woning eindigt, want dat zorgt voor nog meer schaduw.

Welke ligging past bij mij of is het beste?

Als je niet van plan bent om te verhuizen, zal je het simpel gezegd moeten doen met de zon- en schaduwwerking in je tuin. Ben je van plan te verhuizen? Dan kun je uiteraard in je beslissing voor een woning de ligging van de tuin meenemen. Gaat het om een nieuwbouwproject? Houdt er dan rekening mee dat lichtinval nog kan veranderen naarmate woningen van buren worden gebouwd. Welke ligging het beste is, is een smaakkwestie. Ben je een zonaanbidder, dan is een tuin met veel zon ideaal. Heb je het in de zomer snel te warm en zoek je liever schaduw op? Dan kan een tuin met een andere ligging beter aansluiten. Echter, zon kun je altijd uit je tuin houden met zelfgecreëerde schaduwplekken (zoals een overkapping). De zon in je tuin halen als die er door de ligging nauwelijks is, dat gaat niet. Kortom, met een tuin met veel zon heb je verreweg de meeste mogelijkheden.

Waar maak ik het beste een terras in mijn tuin?

Misschien heb je door het lezen van deze blog al een antwoord gevonden op deze vraag, maar we beantwoorden ‘m toch nog even beknopt voor je. Om te bepalen waar je je terras het beste kunt plaatsen, kun je de volgende afwegingen maken:

Op welke momenten van de dag wil ik in mijn tuin zitten en waar heb ik op die momenten zon en schaduw?

Ben ik een zonaanbidder of zit ik liever in de schaduw?
In geval van het laatste: maak ik gebruik van natuurlijke schaduw, of ga ik schaduwplekken creëren?
Wil ik mijn terras zo dicht mogelijk bij de woning voor een korte loopafstand tot bijvoorbeeld het toilet en de keuken?
Of vind ik dat minder belangrijk en ga ik voor een terras dat op de plek ligt waar zon of schaduw voor mij ideaal zijn?

Vond je dit een leuke blog? Lees dan ook eens over hoe je katten uit de tuin houdt en hoe je zelf graszoden kunt leggen!

3 Comments

Comments are closed.

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!