Katten in de tuin zijn een van de grote ergernissen in mijn leven. Niet alleen wegens de massale slachting onder (tuin)vogels, maar ook bijvoorbeeld wegens hun hinderlijke neiging om kuiltjes te graven en planten te slopen. Maar boven alles vanwege de onwaarschijnlijke stank die hun poep afgeeft.

Het is vies en bovendien een gevaar voor de gezondheid, vooral in zandbakken en moestuinen.

Actie dus. Er zijn een paar strategieën denkbaar: katten verjagen, afschrikken of weglokken.

Tips om katten te verjagen

Mijn favoriete methode om een kat weg te jagen is met een waterpistool Deze “Super Soaker” is perfect voor de lange afstand. Gewoon nat spuiten, de meeste katten hebben een hekel aan water. Ze schrikken zich het leplazarus, maar verder kan het geen kwaad.

Ben je niet de hele dag thuis, en heb je een tuinslang liggen, dan is deze sprinkler met bewegingsmelder het proberen waard. Zodra een kat of ander beest zich dichtbij waagt gaat de sprinkler een paar tellen aan. De kat schrikt en maakt zich uit de voeten. Je moet hem af en toe verplaatsen, want katten zijn slim en weten na een tijdje waar ze wel en waar ze niet nat worden van dit handige apparaatje.

Een variant op dit thema is de waterballon. Je vult de ballon met water en hangt hem op aan een struik of boom. Onderaan smeer je wat smeerworst of zo. De kat likt het van de ballon, die niet bestand is tegen de ruwe tong. In beide gevallen hoop je dat de kat in kwestie onthoudt dat het in jouw tuin niet fijn is.

Met al deze opties is het mij toch niet vaak gelukt om een kat te treffen. Daarom is bij ons thuis een mep op het raam of achter de kat aanrennen nog steeds de meest gebruikte methode. Ze gaan er als een razende vandoor, maar gelet op de recidives komt de boodschap niet echt aan in de poezenhersentjes.

Manieren om katten af te schrikken

Gelukkig kan je je tuin zelf ook laten werken om poeslief richting de uitgang te sturen. Namelijk door het onaangenaam te maken in je tuin.

Door zo min mogelijk onbegroeide grond te hebben, maak je je tuin al minder aantrekkelijk. Veel bodembedekkers tussen je struiken dus, bijvoorbeeld de campanula. Een mooie bonus is natuurlijk dat het er mooier uitziet en onkruid minder kans heeft. Eventueel kan je de open grond beschermen met prikkels, zoals snoeisel van stekelige struiken of massa’s satéprikkers.

Grond die je toch open wilt houden, kan je beschermen met kippengaas, maar dat is niet ideaal want het ziet er niet uit. Veel handiger is het om koffiedik te strooien. Als katten dat aan hun vacht krijgen, en ze likken zichzelf schoon, staan ze te gruwelen. Nu maar hopen dat ze onthouden waar ze dat aan verdiend hebben. Ook citrusschillen schijnen katten af te schrikken, hoewel ik dat zelf nog nooit geprobeerd heb.

Planten die naar citroen geuren, vinden katten ook niks. Je kan denken aan citroentijm, citroenmelisse of een citroengeranium Ook hier is het effect beperkt: je moet je tuin behoorlijk vol zetten om écht onaantrekkelijk te worden.

Ecostyle verkoopt het product “Kattenschrik”. Kattenschrik is een soort poeder of mix van strooikorrels dat naar knoflook ruikt, of ‘stinkt’ zou je kunnen zeggen. De verkoper is heel enthousiast, het zou katten en honden uit je tuin weren. Ik heb het zelf wel eens gebruikt. Het werkt beperkt vond ik: alleen rond de plek waar je strooit is je tuin beschermd. Totdat het gaat regenen, want dan spoelt de geur weer weg. En als je zelf in je tuin gaat zitten vlakbij waar je hebt gestrooid, dan zit je dus ook wel zelf in de stank.

Er zijn ook elektrische apparaatjes te koop met hoog geluid katten weg te jagen zoals deze Ultrasone Kattenverjager op Bol.com. Of het werkt is mij niet duidelijk, maar met een waardering van 4 sterren zijn de meeste recensies overwegend positief. Kan dus bij structurele kattenproblemen zeker het de moeite waard zijn. Het schijnt ook te werken tegen andere beesten zoals vossen of marters. En wie weet hebben je buren er ook nog plezier van, want het geluid stopt natuurlijk niet bij de grens van jouw tuin.

Katten weglokken uit je tuin

Als je een grote tuin hebt, en stiekem katten ook wel leuk vindt, kan je er ook voor kiezen om een stuk(je) van je tuin juist extreem kat-vriendelijk te maken. Planten als kattenkruid (Nepeta) of kattengras zijn onweerstaanbaar. Met wat geluk beperkten de katten zich tot dat stukje tuin. Nog mooier is natuurlijk als je je buren die zelf een kat hebben, zo ver krijgt om hun tuin tot katten-lokzone om te bouwen. Zij hebben tenslotte voor een kat gekozen, jij niet.

In principe kan je natuurlijk ook een enorme schutting om je tuin zetten, maar volgens mij is dan het middel erger dan de kwaal. Dan zit je dus heel “sfeervol”, maar wel kat-vrij, naast de Berlijnse muur en zonder harde garantie dat poezen en niet alsnog overheen springen.

Vond je dit een leuke blog? Lees gerust door over het leggen van graszoden, hoe je je eigen tuinhuis bouwt en hoe je een eettafel met een bank combineert!

2 Comments

Comments are closed.

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!