Het jaar 2023 wordt het jaar van de nieuwe interieurtrends! Wat gaan het dit jaar worden? Kiezen we voor een scandinavische stijl, een brocante stijl, veel kleur of weinig kleur? Zachte materialen in huis of harde? Zoveel keuze! Wij gaan je vandaag meenemen over de interieurtrends 2023, zodat jij op tijd kunt beginnen met het redesignen van je huis! Sommige trends zullen bekend zijn, maar sommige ook helemaal nieuw! Was jij al op de hoogte dat het tegenwoordig helemaal hot is om je plafond te verven? Precies, wij ook niet!

De interieurtrends van 2023

Wij verlangen meer dan ooit naar frisse lucht en naar buiten, na een periode van voornamelijk binnenshuis leven als gevolg van de Corona. We hebben een grote behoefte aan onafhankelijkheid en ademruimte. Planten en bloemen geven ons adem en zullen een belangrijk onderdeel van de woninginrichting zijn. Binnen en buiten zullen niet langer twee verschillende leefomgevingen zijn, maar zullen tot één geheel worden samengevoegd. Sinds het uitbreken van de epidemie is er 1 interieurtrend die ontzettend groot is geworden. We hebben we een sterkere behoefte aan zelfvoorzienendheid, dus een moestuin mag niet meer over het hoofd worden gezien.

Aan de andere kant hebben we de afgelopen jaren veel tijd gehad om ons interieur onder de loep te nemen. Niet alles is even praktisch of comfortabel, zoals we snel ontdekken. We besteden steeds meer geld aan bijvoorbeeld dure materialen en kwalitatieve meubelen, dan de standaard Ikea look. We gaan je nu verder meenemen in de interieurtrends 2023!

De interieurtrends van 2023

Woontrend 2023: Scandinavisch

Deze woontrend is al jaren populair en is ook voor het komend jaar nog steeds trending. Een Scandinavisch interieur is luchtig, licht en tijdloos. De sfeer straalt rust en harmonie uit en het motto ‘Form Follows Function staat centraal. Het meubilair is comfortabel en minimalistisch van vorm en gemaakt van beuken of essenhout in combinatie met zachte textielsoorten. De trend is te herkennen aan de harmonie in de basiselementen en in het gebruik van kleur. Er worden veel zachte en frisse tinten toegepast, omdat de behoefte naar licht groot is door de donkere winterperiode in het Noorden.

Woontrend 2023: Minimalistisch modern

De moderne minimalistische stijl is er één van alle tijden. De vormen zijn strak, de materialen sober en de kleuren ingetogen. Functionaliteit en comfort zijn de belangrijkste kernwaarden. In de afgelopen jaren is onze behoefte naar deze kernwaarden erg gestegen. We zijn op zoek naar ‘slow living’ en een veilige thuishaven waarin we minder stress ervaren en ons kunnen ontdoen van alle prikkels waar we de hele dag mee worden geconfronteerd. We zullen de komende jaren steeds minder vaak ‘niet noodzakelijke’ buitenlandse reizen schrappen en ook het reizen naar kantoor zal vervangen worden door het thuiswerken. De thuiswerkplek zal hierdoor een steeds dominantere rol gaan spelen binnen het interieur.

Woontrend 2023: Bohemian

Een andere trend is de woonstijl Boho, oftewel Bohemian. Een artistieke stijl met een knipoog en te herkennen aan de mix van kleuren en verschillende typen meubels. Boho kent twee uitvoeringen. Kleurrijk zoals net beschreven of juist heel esthetisch en elegant met naturel tinten, warme houtsoorten met een rode ondertoon en ton sur ton effecten. Daarnaast is de trend te herkennen aan het gebruik van natuurlijke elementen afkomstig uit exotische oorden. Denk dan aan houten ornamenten, franjes, diermotieven, schelpen en veren. Deze elementen zien we ook terug in wandbekleding zoals behang van boomschors of fineer en wandpanelen van kokosnoten of verschillende soorten hout. Ook planten als de vijg, olijf, cactus, monstera of bananenplant mag niet ontbreken binnen deze trend.

Woontrend 2023: Maritiem

Deze woonstijl zal voor velen tot de verbeelding spreken. Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten. Op de wand worden panelen toegepast met mossels of andere schelpsoorten.

Mooiste interieurtrends 2023

Woontrend 2023: Art Deco

Binnen deze stijl zien we voornamelijk klassieke elementen van hoge kwaliteit, rijke kleuren als dieppaars en koninklijk blauw én geometrische vormen. Daarnaast zijn weelderige printjes, spiegelende oppervlakken en goud,- en zilveraccenten kenmerkend voor deze stijl. Binnen de Art Deco stroming zien we ook buitenlandse invloeden terug uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

De Interieurtrends van 2023 zijn dus:

  1. Scandinavisch
  2. Minimalistisch modern
  3. Bohemian
  4. Maritiem
  5. Art Deco

Wat is een interieurtrend?

We hebben je nu wel uitgelegd welke interieurtrends er voor 2023 zijn, maar wat is nou eigenlijk een interieurtrend? Wanneer kun je spreken van een trend en wanneer is het een verandering in denk of leefwijze?

Een interieurtrend is een ontwikkeling op langere termijn naar een bepaalde richting. In de economie gaat het om een ontwikkeling die een daling of groei weergeeft in een zogeheten trendlijn die neerwaarts of opwaarts loopt. Als er cijfers beschikbaar van zijn, dan kun je er trends in terugvinden. In de mode gaat het om wat je in de kleding en fashion veel terugziet op dat moment. Daar zie je ook terugkerende trends: iets wat vroeger ‘in’ was, wordt nu weer de trend. De betekenis van trending is doorgaans een positieve opwaartse ontwikkeling.

Een trend is het best te omschrijven als een waarneembare koers waarmee een bepaalde markt of sector zich ontwikkelt. Een korte, universeel geldende definitie bestaat helaas niet echt. Wel wordt algemeen aanvaard dat de trend ergens tussen de rage en de evolutie hangt. Trends komen in alle markten en maatschappijen voor en hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze laten sporen na in de maatschappij. Dat lijkt dus het eerste belangrijke criterium te zijn voor de term ‘trend’.

De trend onderscheidt zich hiermee direct van de rage. De rage (of hype) komt snel op, is dan overal zichtbaar, maar verdwijnt vaak weer net zo snel uit de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de Tamagotchi of Flippo’s. Vond je dit leuk? Check dan onze andere categorieën of Binnenshuis, Buitenshuis en de tips! of onze vrienden!

Alles om maar goed om de hoogte te blijven van Designuur!

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!