Wij houden van alle projecten die jezelf met je handen kunt maken. Of het nou kleine DIY projecten zijn of grotere klussen zoals het bouwen van een tuinhuis. Het leuke van het bouwen van je eigen buitenruimte is dat je snel resultaat ziet en iedereen kan wel een blokhut bouwen. Een goede planning is daarbij onontbeerlijk. Net zoals bij het bouwen van een huis of van een aanbouw, heb je voor het bouwen van een tuinhuis ook een vergunning nodig. De regels verschillen per gemeente dus vraag dit eerst na bij de gemeente waar je woont. Zodra dat gebeurd is, moet je beslissen hoe groot je tuinhuis moet zijn en wat de ideale plek is. Bedenk wat je wilt opslaan in je tuinhuis. Als je alleen gereedschap wilt opbergen, dan volstaat een klein tuinhuis. Wil je een schuurtje bouwen en dat gebruiken voor een hobby zoals schilderen of houtbewerken? Dan is een tuinhuis van grote omvang aan te raden. Daarom geven we je een paar handige tips mee die je helpen als je zelf een schuur gaat bouwen.

​Zorg voor een goede tuinhuis fundering

Maak allereerst een goede fundering. Het is niet prettig als je tuinhuis na een paar weken al schuin wegzakt! Graaf je een gat in je tuin van ongeveer 30 cm diep en vul die met zand. Steek een paaltje in de grond en laat het net boven de grond uitsteken. Hier timmer je de bekisting tegenaan. Zorg ervoor dat de bovenkant waterpas is. Je weet zeker dat de vloer waterpas is als je glad over de vloer kan strijken. Als het allemaal klaar is, dan kun je het beton gaan storten. Het beton heeft een paar dagen nodig om volledig te harden. Wacht dus nog even met het bouwen van je tuinhuis!

Maak het tuinhuis frame

Een houten schuur bouwen begint met het frame. Je moet namelijk tijdens de eerste stap een frame van hout maken waar je de wanden en het dak tegenaan schroeft. Het frame zet je makkelijk in elkaar. Wat je nodig hebt, is voldoende hout, een boormachine, een schroevendraaier en een hamer. Het is handig om het frame van de muren van je tuinhuis vooraf te bouwen en deze in een keer op de grond van je tuinhuis te plaatsen. Bedenk ook waar je de deur en de ramen wilt hebben! Zet de muur aan de grond vast door om de dertig centimeter een schroef te boren. Zet vervolgens de muren aan elkaar vast voor extra stevigheid. Je kan nog balken bovenop de muren plaatasen om de constructie stevig te maken.

Bouw de constructie voor het tuinhuisje

De fundering ligt, de muren staan. Nu het dak nog! Er zijn verschillende soorten daken. Platte daken, groene daken, daken in een punt. Verreweg het makkelijkste dak om te bouwen is een zadeldak. Dit dak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit zijn complete constructiedelen in de vorm van een driehoek die je in een keer op de muren plaatst.

Plaats dakbedekking

Als het om dakbedekking gaat, is de keuze enorm groot. Misschien vind je een heldere golfplaat handig omdat je zo je huis droog houdt en toch nog licht binnen laat. Of ga je liever voor een authentiek dak met echte dakpanelementen? Leg de verschillende mogelijkheden voor de bedekking van jouw dak naast elkaar en kijk wat de voordelen en nadelen zijn. Een groen dak is ook altijd prachtig om voor te gaan en biedt veel voordelen. Zo houdt een begroeid dak het water langer vast dan een dak van dakpannen of een andere dakbedekking. Het dak heeft een isolerende werking.

Plaats de ramen in het tuinhuis

Het maken van kozijnen is een tijdrovende en het is ook een dure aangelegenheid als men dit uitbesteed. Als je echter handig bent, dan kun je de ramen prima zelf maken. Op internet vind je veel instructiefilms van ervaren doe-het- zelvers. Let er in ieder geval op dat het frame, net als het frame voor de deur, anderhalve centimeter kleiner is dan de openingen voor de ramen in de muren van je tuinhuis. Zo voorkom je veel problemen bij het plaatsen van de kozijnen. Wil je de ramen zelf maken, maar kun je wel wat advies gebruiken? Raadpleeg dan zeker een architect. Zeker omdat de kozijnen uit verschillende materialen kunnen bestaan zoals roestvrij staal, hout en kunststof en omdat je elk materiaal op een andere manier moet afkuisen. Of je ze nu gebruikt in kozijnen, aanrechtblad of aankleding in je huis. Meer info?

Plaats de tuinhuis deurtjes

Als het goed is, heb je bij het bouwen van het frame al rekening gehouden met de plaats van de deuren. Je kan de deuren kant en klaar bij de doe-het-zelf winkel kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Let erop dat je de deur niet te groot maakt, zodat de deur niet over de grond schraapt als je hem open wilt doen. Houd anderhalve centimeter ruimte tussen het frame van de deur en deur. Zo krijgt de deur voldoende ruimte om te krimpen en uit te zetten, en kun je de deur makkelijk verstellen. Vind je het zelf maken van een deur een iets te grote uitdaging? Laat deze klus dan over aan een van onze professionals.

We hebben het al gehad over hoe tijdrovend en duur het kan zijn om de kozijnen en ramen te laten maken voor je tuinhuis. Je kan het ook zelf doen dankzij de verschillende DIY tutorials. Het is wel belangrijk om eerst na te denken over welk raam je graag wilt. Bij elk prachtig tuinhuis past namelijk een even wondermooi raam. Als je je tuinhuis bijvoorbeeld wilt gebruiken voor een hobby, dan zal je misschien willen opteren voor grotere ramen zoals deze. Er zal zeer veel licht kunnen binnenkomen, en je zal je direct één voelen met de natuur. Als je het tuinhuis gaat omtoveren tot een schildersatelier, dan moet je eens opteren om te gaan voor ramen van verschillende grootte die je ook nog eens op verschillende hoogtes plaatst.

Vond je deze blog al leuk? Lees dan eens verder op bijvoorbeeld een blog over het combineren van een bank met een eettafel, een studentenkamer inrichten of de interieurtrends van 2023!

1 Comments

Comments are closed.

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!