Huizen tekenen moeilijk? Dat valt reuze mee. In vijf stappen leer ik het je. Van inspiratie tot getekend huis met een duidelijk stappenplan. Haal je tekenspullen maar vast uit de kast.

Ik teken zelf graag huizen, want ieder huis vertelt een uniek verhaal. Soms fantaseer ik bij (foto’s van) huizen wat voor soort mensen er wonen, welk leven ze leiden en hoe het huis er van binnen uitziet. Hoe ouder een huis, hoe interessanter de geschiedenis.

Krijg je al zin om te gaan tekenen, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Lees dan snel verder.

Huisje tekenen? Hier vind je inspiratie
Op de foto’s hieronder zie je verschillende huizen die ik zelf tekende. Van kleurig fantasiehuisje tot statig herenhuis. En van paddestoelhuisje tot appartementen in een grote stad.

Zelf huizen leren tekenen in 5 stappen

Wil jij zelf huizen tekenen, maar weet je niet hoe te beginnen?
Volg mijn eenvoudige 5-stappenplan en teken zelf de mooiste huizen.

Stap 1: Kijken, kijken en nog eens kijken
Bestudeer vóór je gaat tekenen verschillende soorten huizen. Begin met je eigen huis. En daarna andere woningen in je straat/buurt. Bekijk ook foto’s van huizen in boeken, tijdschriften of op internet. Let op huizen wanneer je op vakantie bent. Fotografeer elk huis dat je aandacht trekt. Kijk als een wetenschapper: van welk materiaal is het huis gemaakt? In welke periode is de woning gebouwd? Welke bouwstijl is het? Maak notities van je bevindingen.

Stap 2: Verzamel referentiemateriaal
Knip foto’s van huizen uit tijdschriften. Of gebruik de foto’s die je maakte bij stap 1. Ook op internet vindt je veel inspiratie: kijk op Funda, Pinterest of Instagram. Het is ook leuk om een (digitale) collage/moodboard te maken met huizen die jij mooi vindt.

Stap 3: Basisvormen huis tekenen
Zoek 1 referentiefoto van een huis uit. Kijk goed naar de foto en ontdek uit welke basisvormen (vierkant, cirkel, driehoek, rechthoek) het huis is opgebouwd. Pak nu papier en een potlood en teken de basisvormen van het huis na op je papier.

Stap 4: Teken de omtrekvorm van het huis
Je werkt nu de basisvormen uit stap 3 uit tot een omtrekvorm. Verbind de basisvormen met elkaar door er 1 lijn van te maken, dit is de omtrekvorm van het huis. Kijk regelmatig naar je referentiefoto terwijl je tekent.

Helemaal tevreden met je omtrekvorm? Trek deze lijn dan over met fineliner, balpen of viltstift. Laat inkt even drogen. En gum tenslotte de potloodlijnen uit. Je hebt nu de omtrekvorm van het huis op papier staan. Tijd voor de laatste (en leukste!) stap.

Stap 5: Voeg details toe
Nu ga je details toevoegen aan het huis, zodat het realistischer wordt. Kijk nog eens goed naar het huis op je referentiefoto. Welke onderdelen zie je? Denk aan: ramen, deuren, brievenbus, planten op de vensterbank, bakstenen, versiersels op het huis. Schets in je omtrekvorm de plaats waar de details zich bevinden. Teken dan de details zo natuurgetrouw mogelijk na.

Blijf geregeld naar het voorbeeld kijken. Probeer ook of je de structuur van bakstenen of hout kunt natekenen. Daag jezelf uit om je tekenkunst naar een hoger niveau te brengen.

Lukt het even niet? Leg je werk aan de kant en ga iets heel anders doen. Werk op een later tijdstip met frisse blik verder aan je huis. Het hoeft niet meteen af!

Als je het leuk vindt kun je je huis inkleuren met materiaal naar keus.

Huis tekenen in 6 stappen

Wil je liever wat andere stappen? Lees dat hieronder verder!

  1. Teken een kubus. Zijn lijnen zullen dienen als de muren van het huis. Deze moeten ongeveer gelijk zijn, maar maak je geen zorgen als ze niet helemaal perfect zijn.
  2. Teken twee overlappende driehoeken aan weerszijden van de kubus. Maak ze niet groter dan de muren, anders zal je eindproduct er enigszins onrealistisch uitzien.
  3. Sluit de zijkanten van elke driehoek om je dak te vormen. Als je geen huis in je tekening ziet ontstaan, kijk naar de afbeelding en laat het meer als dat lijken.
  4. Voeg een grote rechthoek voor de deur toe, en een paar vierkanten of rechthoeken voor de ramen. Vergeet niet dat we in perspectief tekenen – dus voor een beter detail voor de deur en raam/ramen, voeg kleinere vierkanten en rechthoeken in de oorspronkelijke vormen toe.
  5. Omlijn het beeld en gom overlappende lijnen uit. Zorg ervoor dat je niet te veel lijnen omlijnt. De overgebleven lijnen zullen gemakkelijk te verwijderen zijn.
  6. Kleur je huis en je bent klaar! Je huis kan elk kleurenschema volgen dat jij wenst, en als je behoefte hebt aan inspiratie, ga voor een paar minuten naar buiten en kijk naar huizen in je buurt.

Vond je dit een leuke blog? Check dan ook Pagina 1 of onze andere blogs over de Ligging van je tuin, hoe je katten uit je tuin houdt en hoe je zelf graszoden moet leggen!

Gemaakt door Designuur.nl - Meer info? Mail gerust!